Dwarsgeventileerde carrosserie
De dwarsgeventileerde carrosserie kenmerkt zich door een stabieler binnenklimaat. Per laag kan de temperatuur ingesteld worden, waarna de ventilatie automatisch wordt geregeld. Door middel van een geforceerd ventilatiesysteem wordt er verse lucht dwars door het voertuig geleid.
Voor comfortabel laden, lossen en reizen zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar. Hier vindt u enkele voorbeelden hiervan.
De laadbruggen van veewagens zijn hydraulisch te openen en tevens voorzien van klimlatten en opzethekken zodat de dieren gemakkelijk de wagen in en uit kunnen lopen. De lengte van de brug wordt altijd zo gekozen dat deze zo lang mogelijk uitgevoerd kan worden, waardoor een zo klein mogelijke hellingshoek gecreëerd wordt.
Elke veewagen van Bekkers kan worden uitgerust met een veelift. Deze in eigen fabriek geproduceerde lift, combineert functionaliteit met robuustheid. De lift heeft een hefvermogen van 1500 kg, en een nuttige platformoppervlak van 5 m2. Het hef- en schuinstelsysteem van de klep werkt met staalkabels en hydraulische cilinders, en deze is beveiligd volgens de geldende Arbo normen. De maximale hefhoogte is 2,95 m, waardoor de bovenste laag van elke veewagen kan worden bereikt. Door de klep schuin te leggen, kan ze ook als oploopbrug voor vee worden gebruikt.
Door het hefsysteem is een maximale toegangshoogte naar de veewagen voor de dieren gewaarborgd. Dit, in samenwerking met een hefbaar dak maximaliseert laad en loscomfort voor zowel de dieren, alsook de chauffeur.
Voor de nodige ventilatie wordt volledig vertrouwd op de 24V ventilatoren, welke zich aan beide zijden van de laadbak bevinden. De ene zijde blaast lucht naar binnen, de andere zijde zuigt gelijktijdig lucht af uit de bak. Hierdoor wordt dwarsventilatie verkregen. Het systeem wordt geregeld middels temperatuursensoren op iedere laag, en een sensor voor de buitentemperatuur. Met deze gegevens controleert het de temperatuur in de wagen.
Om onder warme omstandigheden extra verkoeling te brengen, levert Bekkers op zijn veetransportmiddelen ventilatoren. Deze ventilatoren worden in de zijwanden van de wagens gebouwd. Capaciteit van de toegepaste ventilatoren is 1.200 m3/uur.
Om op langere reizen de dieren goed te kunnen verzorgen, kan Bekkers op alle veewagens systemen voor drinkwatervoorziening leveren. Het systeem bestaat uit op de zijwand aangebrachte RVS buizen waarin drinknippels zijn gedraaid.
Na 1 jan 2008 dienen alle veewagens welke transporten verzorgen die langer dan 8 uur duren, aan richtlijn EG1/2005 te voldoen. Veewagens dienen uitgerust te worden met temperatuur- en laadbrugbewaking. Het systeem moet een alarm geven wanneer vooraf ingestelde waarden worden overschreden. Nieuwe veewagens dienen tevens een navigatiesysteem te hebben om de positie van het voertuig tijdens laden, lossen en rusten te kunnen registreren. Evt. alarmeringen en optredende waarden dienen elke 15 minuten te worden vastgelegd. Om aan deze eisen te voldoen, leveren wij het Euroscan systeem.
Vee-aanhangers kunnen worden voorzien van voordeuren en uitschuifbare triangels, waardoor de dieren door de aanhanger naar de vrachtauto kunnen lopen. Hierdoor wordt tijd bespaart.
Voor het opvangen van mest kan een veewagen worden voorzien van een mestopvangbak, welke is aangesloten op een goot achterin de wagen.
Op alle veewagens is radiografische afstandsbediening leverbaar. Hiermee zijn laadlift en schuiven op afstand te bedienen. Eenzelfde bediening kan voor zowel vrachtauto als aanhanger worden gebruikt.
In verband met veiligheid gebruikt Bekkers nooit dezelfde bediening voor zowel laadlift als schuiven.
Bekkers vee-carrosserieën worden uitgevoerd met op maat gemaakte kisten, dit altijd in overleg met de opdrachtgever; Ook persoonlijke wensen van chauffeurs zijn mogelijk.
Het laadliftplateau wordt voorzien van opzethekken waardoor een kooi ontstaat met opzij ruimte voor rondlopen bij blikken. De achterste hekjes draaien 270° open en zijn voorzien van een trekveer.
De ontsmettingsinstallatie is een elektrisch geschakeld pneumatisch koud nevel apparaat. Met behulp van een speciaal voor de vernevelingstechniek ontwikkelde venturi-wervelstroom sproeier wordt de vloeistof in een zeer fijne nevel omgezet.
Bij elke laag wordt een sproeikop gemonteerd zodat alle lagen grondig gedesinfecteerd worden.
Alle carrosserieën kunnen voor een type II keuring gebouwd of omgebouwd worden. De inrichting moet voldoen aan de eisen, die zijn gesteld in Verordening (EG) NR. 1/2005.
In deze verordening staan de algemene eisen beschreven, die gelden voor alle vervoermiddelen voor lange transporten. Ook staan hierin de aanvullende eisen voor transporten van eenhoevigen, runderen, schapen, geiten en varkens. Als uw VLD-voertuig aan alle eisen en voorwaarden voldoet, krijgt u een certificaat van goedkeuring, dat vijf jaar geldig is. Iedere vijf jaar moet u het voertuig dus opnieuw laten keuren.
Om het ventilatie systeem optimaal te laten werken kan er een generator geinstalleerd worden, zodat deze als het nodig is het accupakket kan opladen. Dit gebeurt volledig automatisch. De generator staat op een slede die hydraulisch uitgeschoven kan worden, dit om het onderhoud aan de generator makkelijk te kunnen uitvoeren.